Få øget forståelse for grundlæggende økonomi

Hvorfor skal du have en buffer, hvordan fungerer en afdragsordning, og hvad er et blankolån egentlig? At holde styr på den basale økonomi er vigtigt hele livet. Der er dog mange, der synes, det er kompliceret og svært. Her er forklaringer på et par almindelige begreber, så du kan planlægge din økonomi og træffe velbegrundede økonomiske beslutninger.

Rente er en omkostning, der altid tillægges i forbindelse med et lån. Det betyder, at du betaler banken for at låne penge og den omkostning kaldes renter. Det kan også være dig, der får betalt renter af banken, hvis du sparer penge hos dem. Hvor mange renter du betaler eller modtager hvert år afhænger af, hvor mange penge du låner eller sparer i banken.

Afdragsordning. Når du låner penge af banken eller lignende, vil pengene oftest skulle tilbagebetales over en længere periode. Dette kaldes en afdragsordning, og er med andre ord betaling af en gæld. Afdragsordningen kan gælde både dele af og hele gældsbeløbet. Hver gang du foretager et afdrag, falder din gæld i størrelse.

BoliglånTid til at købe en lejlighed eller hus? Når du køber bolig, har du næsten altid brug for hjælp til finansieringen. Så kan du ansøge om et boliglån i din bank. Boligen du køber, fungerer som sikkerhed for lånet. Det betyder, at bankerne ofte kan tilbyde en ret lav rente på lånet.

Blankolån. Et blankolån, eller privatlån, er et lån uden sikkerhed. Det betyder, at du ikke skal pantsætte noget som fx din bolig for at få lånet bevilget i modsætning til et boliglån. Denne type lån har derfor en højere rente og kortere tilbagebetalingstid end andre sikrede lån. Den månedlige pris på lånet afhænger af, hvor meget du har lånt, og hvor længe du har valgt at betale det af. Om der ydes et blankolån eller ej, afhænger af din betalingsevne.

Buffer. Er vaskemaskinen gået i stykker, har du mistet dit arbejde eller været syg i længere tid? For at undgå at stresse over uventede udgifter, bør du have en buffer. En buffer er en sum penge, som du sparer op til uventede hændelser og udgifter. Med en buffer får du økonomisk sikkerhed. Om du har mulighed for lave en buffer, og hvor meget du kan spare op på den er individuelt og ud fra din nuværende situation. En rettesnor kunne være, at bufferen skal indeholde mellem to og tre måneders løn. Glem dog ikke, at det vigtige er at have en bufferopsparing, uanset hvor meget eller lidt du kan lægge væk.

Kredit. Kredit er en form for lån, hvor låntageren får adgang til en sum penge i en vis periode. Ved at få bevilget et kreditlån kan du købe produkter og ydelser, selvom du ikke har råd til at betale af egen lomme her og nu. Kreditten skal tilbagebetales inden for et vist tidsrum, og når kredittiden er udløbet, skal hele beløbet tilbagebetales. Denne type lån tillægges i mange tilfælde renter. Hvis du betaler på kredit, skal du sørge for at lægge penge til side tidligt for at undgå ekstra gebyrer og forsinkelsesgebyrer.

I Sergel arbejder vi på at få en forbedret inkassobranche, og vi ønsker derfor at hjælpe både kunder og privatpersoner til en mere bæredygtig økonomi. En del af det arbejde er at hjælpe vores kunders kunder med lettere betaling og øget forståelse. Hvis du er havnet i en dårlig økonomisk situation med gæld, bekymringer og lav økonomi, kan du kontakte Forbrugerrådet Tænk. De kan tilbyde gratis hjælp med at danne et overblik, og hjælpe til med at lægge en plan for dig.

Læs mere