Risici ved at betale i rater eller betale senere

Muligheden for at betale senere eller opdele en betaling gør det nemt og bekvemt at handle. Samtidig er det medvirkende til, at du som forbruger lettere kan glemme at betale fakturaen, eller handle for penge du ikke har. Et dyrt køb kan gennemføres med blot et enkelt tryk på en knap, men kan på sigt udsætte dig for en midlertidig lav betalingsevne og større økonomiske problemer.

I et hårdere økonomisk klima leder virksomhederne konstant efter nye muligheder for salg ved at tilbyde korte og lange kreditter, for eksempel 6 måneders rentefrit. Så kan det føles nemt at købe en vare, fordi du ikke skal betale med det samme. Det kan på sigt føre til, at flere og flere ender hos både inkassofirmaer og i Fogedretten. Vi har her samlet tre af de risici, Sergel ser ved delbetaling og udskudt betaling:

 

Det betyder ekstra omkostninger for dig som køber. Selvom du vil kunne tilbagebetale alt til tiden, tillægges der i mange tilfælde renter, når du vælger at betale i rater. Det betyder med andre ord ekstra omkostninger. Mange virksomheder ønsker at få det til at se ud, at der ikke er ekstra gebyrer, men som regel tillægges der en form for gebyr, for eksempel et oprettelsesgebyr eller faktureringsgebyr. Det kan være en dum ting at gøre, hvis grunden til at du vælger udskudt betaling, er fordi du har svært ved at få penge nok. Også selvom det i øjeblikket føles som et lille beløb.

 

Du kan glemme at betale eller komme af med penge, du ikke har. Muligheden for at betale senere, selvom det kun er to uger, gør betalingen nem at glemme. Det er også lettere at komme til at bruge de penge der skulle have betalt regningen på noget andet, eller en anden faktura.

 

Men nogle gange kan det være godt? Muligheden for at handle på kredit kan være god, hvis du har akut behov for noget, men ikke har råd til at betale alt på én gang eller stadig gerne vil have nogle penge på kontoen. Men, glem ikke, at det ikke er helt risikofrit. Kreditkøb er en af ​​de ting, der sender flest mennesker til inkasso. Hos Sergel fremmer vi sund kredit, så vores kunder ved, at vi gør, hvad vi kan for at hjælpe dem med at blive betalt. Og frem for alt fordi folk, der allerede har haft svært ved at betale, ikke skal komme i en svær situation igen. Prøv at prioritere dine indkøb, så du kan betale størstedelen af ​​dem med det samme.

 

Din kreditværdighed falder, hvis du ikke kan betale. Når man skal lave en vurdering af kreditværdigheden ses der blandt andet på faktorer som tidligere lån og kreditter. Det betyder, at hvis du tidligere har haft problemer med at betale tilbage, vil du i fremtiden opleve at det bliver vanskeligere at optage lån. Det gælder ikke kun kreditter ved køb af eksempelvis tøj eller ny mobiltelefon, men også mere afgørende lån som til boligkøb, fordi du får dårligere lånevilkår. Derfor er det altid vigtigt at tænke over, om du vil kunne betale dine lån tilbage til tiden.

Hos Sergel ved vi, blandt andet takket være samarbejdet med sociologen Sandra Jannas, at de mentale velvære bliver påvirket negativt, når man har gæld hængende over hovedet. Gennem vores arbejde forsøger vi at informere og hjælpe folk med håb om, at færre kommer i gæld. Vi kalder det We Care.

Hvis din økonomi står slemt til, kan du hos Forbrugerrådet Tænk, få hjælp til at få overblik og en plan for fremtiden.

Læs mere